Streching global activ

Bazele metodei

Este important sa intelegem cum se exprima corpul inainte de programarea oricarei corectii a sistemului neuromusculoscheletic. Este important sa fim constenti ca o actiune musculara izolata nu exista: corpul isi organizeaza manifestarile si miscarile prin lanturi alcatuite dintr-o serie de muschi grupati pentru o functie specifica si articulatiile mobilizate de acesti muschi.

Observatiile clinice ale biomecanicii umane si comportamentul acesteia in prezenta patologiilor identifica o serie de grupe de muschi organizate intr-un anumit fel pentru a executa anumite functii (de coordonare motorie). Aceste grupe de muschi erau, de fapt, raspunzatoare pentru deviatiile posturale (de exemplu: capul inainte, umerii arcuiti, cresteri si descresteri ale curbelor coloanei vertebrale). In consecinta, pentru a modifica orice deviatie posturala, este necesara identificarea lantului de muschi raspunzator pentru deviatia diagnosticata si tratarea lor globala (ca un intreg), altfel intrgul lant va adopta retractiile anterioare.

Aceste grupe de lanturi musculare descrise de metoda de reeducare posturala sunt alcatuie in principal de muschi statici (muschi tonici) si isi alcatuiesc tehnicile de stretching in cautarea unei armonii optime de muschi si articulatii.
Cand una sau mai multe componente esueaza, este afectat intregul lant, aparand simptomele. De multe ori, acolo unde este o disfunctionalitate sau o afectiune, este tensionata o mare parte a musculaturii, rigida si contractata.
Diferenta dintre metoda de reeducare posturala globala si alte metode, este aceea ca reeducarea posturala globala se afla in acord cu cunostintele actuale de fiziologie, care disting muschii musculoscheletici ca muschi dinamici (fazici) si statici (tonici) si trateaza fiecare grupa de muschi diferentiat, respectandu-le propria fiziologie si patofiziologie.