Cum afecteaza stresul spatele si cum eliberam tensiunea?!
CUM AFECTEAZA STRESUL SPATELE SI CUM ELIBERARAM TENSIUNEA?!
In zilele noastre stresul a devenit parte din “dieta” noastra zilnica. Suntem tot timpul in miscare, preocupati, ingrijorati si in permanenta tensiune pentru a duce la capat tot ceea ce ne propunem in ziua de lucru. Pentru a ajuta corpul sa faca fata cu maxima eficienta stresului sunt implicate doua component: ma intai cea fizica, pregatirea pentru cerinte immediate, apoi cea de-a doua, depasirea fricii si tensiunii care pot afecta pe nesimtite corpul, mai ales spatele.
Daca intrebam diverse personae ce se intampla cand sunt tensionate, cele mai multe vor spune ceea ce stim deja: tensiunea se acumuleaza intr-o zona dureroasa intre omoplati, pana la baza gatului. Dar de ce se instaleaza tensiunea tocmai in acest loc? Exista mai multe teorii:
Tensiunea poate fi de natura emotionala si atunci se leaga direct de starea de spirit. Instinctive, daca suntem suparati ne incordam si “incovoiem”. Aceasta pozitie implica mult effort, tensionand si obosind muschii din partea superioara a spatelui si cei din zona cervicala. Un studiu de specialitate spune ca “mai mult de 80% din problemele fizice tratate sunt legate, direct sau indirect, de tensiune si presiune.”
Tensiunea poate fi de natura fizica si atunci vorbim despre lipsa de exercitiu fizic (sedentarismul) ce joaca un rol foarte important. Cand spatele are dureri, abdominalii sunt cauza principal. Abdominalii slabi fac ca pelvisul sa devina instabil, deci spatele (din zona sacrala pana in zona craniului) trebuie sa compenseze pentru a mentine corpul echilibrat si in pozitie dreapta. Dar fara ajutorul muschilor abdominali, spatele poate devein foarte instabil si dezechilibrul muscular poate duce la dureri atat cervicale si lombare cat si toracale. In cazul unui corp puternic, anrtenat, toti muschii isi fac treaba si scutesc spatele de compesare.
Tensiunea poate depinde de pozitie caz in care oamenii pot acumula multa tensiune intre umeri din cauza pozitiei gresite. In timpul somnului incorect, cand se lucreaza la birou intr-o postura vicioasa, condusul pe o perioada lunga de timp, spatele poate fi tot timpul tensionat. Schimband frecvent pozitia si mentinand spatele relaxat si in miscare problemele pot fi diminuate sau chiar prevenite. Daca la greselile biomecanice si la oboseala de lunga durata adaugati incordare individuala, pot aparea blocaje in partea superioara a spatelui.
Nu ignorati durerea provocata de tensiune!
Este foarte important sa opriti durerea spatelui create de tensiune. Desi multe probleme de spate isi au originea in zona superioara, ele se pot accentua si in zona lombara, si cervicala provocand dureri de cap din cauza, putand radia si pe brate sub forma unei dureri ascutite. Zonele afectate pot devein hipoxice, adica lipsite de oxigen, pe masura ce fluxul sanguin este blocat treptat, iar tesuturile se contracta. Pana a se ajunge la stadiul de hipoxie, se poate reface circulatia in zona reducand inflamatia si incepand sa se miste musculatura.
Ce se poate face pentru a scapa rapid de durere?!
Exista tehnici de eliberare rapida ce pot fi facute la birou sau chiar stand in picioare dupa un drum lung cu masina. Tehnicile de relaxare rapida nu sunt chiar exercitii, nu reprezinta un antrenament. Ele sunt miscari usoare, subtile, dar puternicce si eficiente. Miscarile scurte de eliberare a tensiunii pot fi facute individual.
Aceste tehnici se bazeaza pe principiul de baza al eliberarii tensiunii: toti muschii lucreaza pe perechi. Cand unul se contracta si se scurteaza, celalalt se relaxeaza si se lungeste. Cand unul este activat, muschiul opus se relaxeaza prin intindere, ameliorand circulatia sangelui si oxigenului. Spre exemplu atunci cand apare un spasm al unui muschi dintre umeri din cauza tensiunii, se relaxeaza activand muschii opusi.
Cateva exemple de astfel de exercitii:
- Rularea umerilor
- Rotirea capului
- Relaxarea lateralelor gatului (prin aplecare de aceeasi parte a capului)
- Intinderea partii posterioare a umerilor (intinderea bratului cu cotul blocat in extensie spre umarul opus si mentinere cu bratul liber a bratului care face actiunea).
- Intinderea spatelui (maini la ceafa desfacem bratele apropiind omoplatii si cu spatele drept rasucim trunchiul in lateral si apoi ducem cotul catre sol)
Folosind aceste informatii si executand aceste tehnici usoare de recuperare va puteti mentine un tonus cat mai sanatos in timpul activitatiolor de lucru.
Autor articol: Burileanu Horia Alin
www.prokinetic.ro