Elongaţia vertebrală este o manevră fizică prin care se urmăreşte lărgirea temporară a spaţiului dintre vertebre, în scopul degajării discurilor intervertebrale.Anatomic, vertebrele sunt solidarizate print-o formaţiune numită disc intervertebral, cu rol de a prelua eforturile de presiune la nivelul coloanei vertebrale.
În condiţii de efort fizic deosebit sau după o perioadă mai lungă de timp, discul intervertebral preia sarcina de apăsare, se micşorează şi, crescând presiunea la nivelul acestuia, se pote fragmenta şi poate migra către rădăcina unui nerv spinal.
Aici exercită o compresiune aspra rădăcinii nervului, generând un fenomen inflamator tradus prin durere la nivelul musculaturii spatelui, ce se propagă şi la nivelul membrului inferior drept sau stâng. Tabloul clinic cunoscut ca boală este lombosciatica.
Prin tehnica de elongaţie vertebrală se obţine lărgirea spaţiului intervertebral având ca finalitate un fenomen de sucţiune la nivelul discului intervertebral şi degajarea rădăcinii nervului comprimat.